Het gekookte-kikkersyndroom
Veranderingen kunnen harder gaan dan je zelf in de gaten hebt. In eerste instantie kunnen ze aangenaam en lekker warm aanvoelen.
De toekomst zit vol kansen maar ook onzekerheden. Wie de kansen ziet
kan ze benutten. Wie onzekerheden ziet en begrijpt, kan zich op tijd voorbereiden op wat er komen gaat.
Als je echter in een situatie terecht komt waarin je wordt meegetrokken in zaken die je niet wilt, maar van waaruit je niet meer kunt ontsnappen, dan heb je mogelijk last van:
Het gekookte-kikkersyndroom
Er is door een onbekende bioloog een experiment uitgevoerd met kikkers om te testen waar hun temperatuurgrens ligt. De keuze is op kikkers gevallen omdat ze bijna overal voorkomen en zich perfect kunnen aanpassen aan hun omgeving.
De eerste kikker deed hij in een grote glazen ondiepe kom met koud water. Het zou dan voor de kikker gemakkelijk kunnen zijn om eruit te kunnen springen. De glazen kom werd op een zacht vuurtje gezet en telkens werd de watertemperatuur met vijf graden Celsius verhoogd. Vervolgens werd er een andere kikker in de kom erbij gezet. Hoe warm het water ook werd, de kikkers bleven allemaal zitten.
Op het moment dat het water erg warm werd stopte de bioloog weer een kikker in het water. Deze kikker sprong er onmiddellijk uit. Hij probeerde het nog een keer met een andere kikker, maar hierbij gebeurde precies hetzelfde.
De kikkers die nog steeds in het hete water zaten waren inmiddels helemaal suf geworden. Niet in staat om ook maar iets te doen.
Hier stopte de bioloog zijn experiment omdat anders de kikkers door oververhitting zouden omkomen.
Kern van het experiment
Het gekookte-kikkersyndroom gaat over een kikker die al zijn energie besteedt aan het zich voortdurend aanpassen. Op een kritiek moment ontdekt hij ineens dat hij helemaal geen energie meer over heeft om zichzelf te redden.
Het is vergelijkbaar met de emotionele vermoeidheid die ontstaat als iemand zich in een situatie bevindt van waaruit je niet kan ontsnappen.
Je bijt op je tanden en blijft volhouden, maar uiteindelijk ontdek je dat je volledig uitgeput achterblijft.
Je raakt in een vicieuze cirkel die je mentaal en psychisch uitput, maar gaat steeds maar door en door. Het lukt niet meer om grenzen te stellen en op het einde raak je volledig oververmoeid.
Hoe komt het dat je niet meer de capaciteit hebt om zelf te beslissen en te springen?
Vermoeidheid gebeurt vaak onopgemerkt. Dit verklaart ook meteen waarom je daar niet meteen op reageert. Doet een verandering zich namelijk traag voor, dan hebben we dit meestal niet in de gaten. Daarom nemen we dan ook geen gepaste maatregelen. We zijn niet in staat in actie te komen en zien niet wat we zelf kunnen doen om uit deze mogelijke neerwaartse spiraal te komen.
De oorzaken van vermoeidheid kunnen te maken hebben met je baan, gezinssituaties, je relatie of bepaalde sociale situaties. Je staat graag klaar voor mensen die een beroep op je doen Door verantwoordelijkheden en soms eisen die steeds meer aan je worden gesteld kun je oververmoeid worden.
Na verloop van tijd ga je merken dat je steeds minder snel en minder graag reageert omdat alle energie wordt opgeslokt. Je raakt uitgeput en verliest de controle die je over je leven had.
Wat heb jij zelf nodig?
Hoe word je weer bewust van wat jij zelf nodig hebt?
Wanneer is het echt genoeg voor je?
Je moet keuzes gaan maken en niet iedereen zal het als prettig gaan ervaren dat je voor jezelf gaat opkomen en grenzen gaat stellen .
Ga jij je schikken in je lot,
dan word je langzamerhand gekookt.
Spring je er uit dan maak je keuzes voor verandering.
Is het tijd om een sprong te wagen?
SPRING! Coaching & Training kan je helpen om te leren grenzen
aan te geven, nee te kunnen zeggen en op zoek te gaan naar
wat jij zelf nodig hebt.
Meer info:
→ 06 403 190 25
(Désirée Brugmans)
→ info@coaching-spring.nl